A Balaton partján felnőtt séf nemrégiben elnyerte első Michelin-csillagját Svájcban, ezzel újabb mérföldkövet érve el karrierjében. A különleges ízek és a magyar konyha újraértelmezésével sikerült lenyűgöznie a gasztronómák világát.
Rózsa Dávid a Balaton festői partjairól indult el, és vezetése alatt a Michelin-csillaggal kitüntetett 1910 nevű svájci gourmet étterem hírnevet szerzett magának.
Rózsa Dávid útja a Balaton partján kezdődött, ahol a naplementék varázsa és a víz morajlása mellett nőtt fel. Az iskolapadokban eltöltött évek Veszprémben formálták a tudását és szenvedélyét, amely végül egy Michelin-csillagos konyha irányításához vezetett.
Öt éve választotta Svájcot új otthonául, hogy továbbépítse karrierjét a gasztronómia izgalmas világában. Két éve dolgozik séfként a Hotel Belvedere Grindelwald csapatában, ahol kilenc hónap eltökélt és szorgalmas munka után a szálloda neves 1910 nevű gourmet étterme elnyerte első Michelin-csillagát. Ez a rangos elismerés azóta is büszkén díszíti az étterem falait - számol be róla a VEOL.
Idén októberben sikeresen megőriztük ezt a rangos címet.
Rózsa Dávid a lapnak elmondta: kedvence máig a hortobágyi húsos palacsinta. Ez az étel is a gyerekkort idézi fel benne. Hajdúböszörményben született, de a Balaton partjára járt nyaralni a családja, és szüleinek annyira megtetszett a magyar tenger, hogy odaköltöztek. A leendő séfnek ez akkoriban nem tetszett, de amikor barátokat szerzett és rájött, hogy a Balatonban lehet horgászni, akkor már igen. Beleszeretett a környékbe.
A sikeres szakember Veszprém varázslatos városában tanulta meg a gasztronómia mesterségét egy neves középiskolában.
Ma már Budapestet és a Balaton-felvidéket egyaránt az otthonának tekinti, de több érdekes fordulatot hozott számára az élet, míg a svájci étterembe került, ahol konyhafőnök lett. Először szakácsnak tanult, aztán mégis az informatika területén helyezkedett el, hiszen fiatal volt, érdekelte, szórakoztatta a digitális világ.
Amikor programozóként tevékenykedett, felfedezte, hogy a főzés az, ami igazán lázba hozza. Így hát merész döntést hozott: visszatért a gasztronómia világába, ahol végre követheti szenvedélyét.
Kulcsfontosságúnak véli, hogy olyan tevékenységbe vágjon bele, amely valóban szenvedéllyel tölti el, és amely kreatív gondolkodást igényel. Az ismereteit szabadon ötvözheti, először a különféle ízek harmóniáját képzeli el a fejében, aztán következik a gyakorlati kipróbálás – olvasható a cikkben.