Az ételek aromája hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban figyeljünk az étkezéseinkre, és elkerüljük a túlevést.
Egy friss kutatás szerint az ételek illatának élvezete evés előtt hozzájárulhat a karcsúbb vonalak fenntartásához, mivel fokozhatja a teltségérzetet, ezáltal csökkentve a túlevés esélyét. Ezt az érdekes felfedezést német tudósok tették, akik egerek agyának reakcióit tanulmányozták az ételszagokra.
A tudósoknak sikerült azonosítaniuk az agyban egy olyan idegsejtcsoportot, amely közvetlen kapcsolatban áll az orral. Az egerek kevesebbet ettek, amikor ezeket a sejteket evés előtt aktiválták, de csak akkor, amikor ételszagoknak voltak kitéve, más aromáknál nem tapasztaltak hasonló reakciót.
A szerzők szerint egyelőre nem ismert, hogy ugyanez a szaglási folyamat, amely elnyomja az étvágyat, működhet-e embereken is. Megjegyezték azonban, hogy agyunk ugyanazt az idegsejt-csoportot tartalmazza, amely felelős a reakcióért, mint a vizsgálatban részt vevő egereké, ami arra utal, hogy hatásos lehet a módszer.
Sajnos a már túlsúlyosak számára fogyókúrához nem válik be ez a trükk - a szakértők szerint az elhízott egerek agya nem ugyanúgy reagált, amikor ételt szagoltak. Ennek oka valószínűleg az, hogy az elhízás megzavarja a szaglást, amit már embereknél is megfigyeltek - magyarázták a tanulmány szerzői.
Sophie Steculorum, az idegtudományok szakértője, megosztotta a legújabb kutatásuk tanulságait: "Feltártuk, hogy az ételek aromája milyen jelentős hatással van napi étkezési választásainkra. Az eredmények egyértelműen rámutatnak arra, hogy a szaglás kulcsszerepet játszik az étvágyunk szabályozásában, valamint az elhízás megjelenésében."
A kutatók állítása szerint az egerek reakciói szoros összefüggésben állnak a túlélési ösztöneikkel.
Janice Bulk neurológus kifejtette, hogy ez a mechanizmus valószínűleg jelentős szerepet játszik a vadon élő egerek önvédelmében a ragadozók ellen. Azáltal, hogy gyorsabban végeznek az étkezéseikkel, csökkentik a ragadozók áldozatául esésének kockázatát.
Korábbi kutatások már jelezték, hogy bizonyos aromák képesek csökkenteni az étvágyat étkezés előtt. Egy amerikai tanulmány szerint az alma, a borsmenta és a körte illata kiemelkedően hatékony lehet ebben a folyamatban.
Más kutatások azonban vegyes eredményeket mutattak, azt találták, hogy a túlsúlyos emberek jelentősen többet ettek, miután megérezték az ételszagot - írja a Daily Mail.
Egy új kutatás szerint a tojás és a zöldségek fogyasztása, például a chips ropogtatása előtt, hozzájárulhat a karcsúság megőrzéséhez. Ennek hátterében az állhat, hogy a szénhidrátok bevitele előtt elfogyasztott rostok és fehérjék segíthetnek mérsékelni vagy késleltetni a vér cukorszintjének emelkedését. A hirtelen vércukorszint-ingadozások pedig összefüggésbe hozhatók az elhízással, mivel ezek fokozott éhségérzetet okozhatnak, ami gyakori nassoláshoz vezethet az étkezések között.