Az egyetlen titok, amire érdemes figyelned, hogy a lekvárod valóban kifogástalan legyen - Mindmegette.hu


A lekvárfőzés nem kevés időt és energiát igényel, a gyümölcs betakarításától a főzésen át a kész lekvár dunsztolásáig. Ezért aztán joggal várjuk el magunktól, hogy a végeredmény arányos legyen a befejtetett munkával. Szerencsére igazán nagy hibákat nem tudunk elkövetni, leggyakrabban talán a lekvár állaga nem az igazi. Eláruljuk, hogy min múlik a tökéletes állag, és hogy mire figyelj, hogy se híg, se túl kemény ne legyen a házi lekvárod.

Igazán finom lekvárt hibátlan és tiszta gyümölcsből készíthetünk. Az is fontos, hogy a befőttesüvegeket is alaposan elmossuk, így elkerülhető, hogy szennyeződés miatt idő előtt megromoljon a lekvár.

A lekvár készítésének alapját a gyümölcs mellett a cukor és a pektin képezik. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a friss gyümölcsök is rendelkeznek pektin tartalommal, még ha nem is mindig számottevő mennyiségben. A lekvár ideális állagának eléréséhez kulcsfontosságú, hogy tudjuk, az adott gyümölcs milyen szintű pektint tartalmaz, így biztosíthatjuk a megfelelő sűrűséget és textúrát.

A pektinben bővelkedő gyümölcsök esetében lényegesen kevesebb zselésítő anyagra van szükség, míg azok, amelyek alacsonyabb pektintartalommal rendelkeznek, több adalékot igényelhetnek. Ha nem figyelünk a megfelelő arányokra, a lekvár könnyen elérheti a túl híg vagy éppen ellenkezőleg, a túl kemény állagot.

A gyümölcsök pektintartalma: A gyümölcsökben található pektin egy természetes poliszacharid, amely fontos szerepet játszik a zselés állagú ételek előállításában. A különböző gyümölcsök pektintartalma változó, és ez befolyásolja az ételek, például a lekvárok és dzsemek állagát. Az alma, a citrusfélék és a szilva különösen gazdag pektinben, míg más gyümölcsök, mint például a banán vagy a szőlő, alacsonyabb pektintartalommal rendelkeznek. A pektin nemcsak az ételek textúráját javítja, hanem a konyhai kreativitásunkat is ösztönzi, hiszen segít a különféle ízek és állagok harmonikus összekapcsolásában.

Ha zselésítőanyag nélkül szeretnénk alacsony pektintartalmú gyümölcsből lekvárt készíteni, akkor a gyümölcsöt ajánlott citromlével összekeverni, mert a citrusfélékből származó természetes pektin reakcióba lép a gyümölcsben lévő cukorral.

Fontos megjegyezni, hogy a kevésbé érett gyümölcsökben nagyobb mennyiségben található pektin.

Related posts