Ez a cikk igazi megmentője lehet a karácsonyi ünnepeknek (a mienket már számos alkalommal sikeresen megóvta!).


Tudjuk, hogy az ünnepek közeledtével sok a teendőd: ott van még 438 feladat, amit el kell végezned, szeretnéd a karácsonyi vacsorát a lehető legkisebb költséggel megoldani, és persze nem ártana egy kis büszkélkedés is a főzőtudományoddal. De mi van, ha közben fogalmad sincs arról, mit is készíts az ünnepi asztalra? Ne aggódj, az idén is a segítségedre sietünk! Összegyűjtöttük a WMN szerkesztőségének legjobb praktikáit, amelyekkel garantáltan sikeres lesz a vacsora. Bár a trükkjeink nem éppen titkosak, hiszen az elmúlt évtized során már megosztottuk őket, most most a legjobbat válogattuk össze neked, hogy minden szükséges információt egy helyen találj a nagy készülődés előtt. Csepelyi Adrienn ajánlásával.

Ha minket kérdezel, még mindig gyorsabb egyszer lemenni a boltba és aztán otthon készíteni valamit, mint minden megajándékozottnak külön-külön felhajtani valamit.

Nézzük csak: ha eddig nem ütött szíven a gondolat a tökéletes ajándékról, akkor valószínűleg már nem is fog. Hohohó! Itt vagyunk, hogy segítsünk!

Ebben a szekcióban bemutatjuk régi kolléganőnket, Szőcs Lillát, aki a gasztroajándékok igazi mestere. Lilla nem csupán a konyha varázslója, hanem a tojáslikőr készítésének elkötelezett papnője is. Az évek során már egy egész kollekciót összeállított ebből a különleges italból. Íme az első két ínycsiklandó változata:

Ez pedig azoknak, akik nem rajonganak a kókuszért:

Lilla habcsókjai legendásak. Én például tisztán emlékszem, amikor első évben arra értem be a szerkesztőségbe, hogy az egész lépcsőházban édes habcsókillat terjeng, a konyhánkban pedig hegyekben állnak az óriási, mesésen szép, különféle dzsemekkel ízesített habcsókok. Ez tehát egy jól bevált recept, a végén némi bónusszal:

Nyugi, ne aggódj! Először is, aki nem fogyaszt húst, valószínűleg nem azért döntött így, hogy téged zavarba hozzon. (Ahogy az ételérzékenységük sem azért van, hogy a vendégeknek kellemetlenséget okozzanak...)

Szóval az első számú szabály, hogy igyekezz jókedvűen viszonyulni a kihíváshoz, és lehetőleg ne is tény passzív agresszív megjegyzéseket, hogy mennyivel könnyebb dolgod lett volna, ha mindenki eszik húszt, "mint a normális emberek". Sokkal jobban fogja érezni magát mindenki (értsd: a húsevők is!), ha egyszerűen csak valamennyi vendégedet ugyanolyan szeretettel eteted.

Itt lépünk be Fiala Borcsa fantasztikus vegán vadasának világába, amelyet a Gerilla Gasztró karácsonyi különkiadásában készített Kiss Katalin.

Bár az Egyesült Államokban a hálaadás elengedhetetlen fogása a pulyka, sokan itthon karácsonyra is szívesen készítenek belőle. De hogyan is fogjunk neki ennek a feladatnak? Tóth Flóra néhány évvel ezelőtt belevágott, és ha ő egyszer valaminek nekilát, az mindig különleges eredménnyel zárul. Inkább hallgassátok meg őt magát – ha pedig ti is hasonló kalandra vágtok idén, akkor máris itt van a remek útmutatótok!

Nincs mit körülményeskedni: Szentesi karácsonyi süti ötlete azoknak, akik elkerülnék a végtelen hozzávalók listáját.

Ebből a buli hangulatából én kimaradok, mivel nem fogyasztok alkoholt, de ha te nem vagy borászati szakértő, viszont a vendégeid szívesen kortyolgatnának valami ízletes és különleges italt, akkor Fiala Borcsa ajánlásait érdemes megfontolnod. Szerintem az előételekkel is remekül párosíthatod a borokat, de ő ennél jóval többre képes. Csak nézd meg:

Úszás közben nem éppen a legkényelmesebb szálloda wellnessrészlegében vagy? Nos, a szerkesztőségünk tagjai jól tudják, hogy ilyenkor mindig felbukkan Tóth Flóra! Hiába, nem minden hős visel szuperhős köpenyt – a miénk inkább konyhai kötényben rohangál, és szinte varázslatos gyorsasággal készít el bármilyen ételt bármilyen alkalomra.

Ami igazán meglepő, az az, hogy mindig ízletes! Ebben a bejegyzésben hamarosan egy TÖBB terülj-terülj asztalkát fogsz tudni varázsolni, ami mindenkit lenyűgöz.

Ebben a helyzetben a huszonhetedikén váratlanul érkező távoli rokonok által kiváltott pánik ellen készíts fel magad.

Hát nem is! Már évek óta vegetáriánus változatban készítem, de az alábbi recept szerint. A füstölt hús helyett vegán darált húst használok, és egy kis füstölt paprika is kerül bele – nagymamám szerint így is ugyanolyan ízletes, mint az eredeti. Most pedig megosztom veletek az erről szóló cikkemet a WMN-en!

A történethez tartozik, hogy két hatalmas fazéknyi töltött káposztát készítettem, de kitálalni sajnos nem tudtam, mert mire elkészült, mindenki annyira izgatott volt, hogy az egész brigád a konyhában, fazékból falatozott. Alig sikerült kimentenem néhány káposztát a fotózáshoz! Íme tehát a nagybetűs, verhetetlen szatmári töltött káposzta – csak ti ne legyetek ügyetlenek a töltésnél!

Amíg a finomságok pirulnak a sütőben, szánj egy kis időt az olvasásra! Fedezd fel a fahéj varázslatos világát, hiszen nélküle a karácsony igazán elképzelhetetlen (ahogy ezt Kevin is tudja). A fahéj nemcsak ízletes, hanem a szívünket is megmelengeti az ünnepek alatt!

A végére pedig egy kis lelki táplálék, haha - hogy ha most szorongsz, szomorú vagy vagy aggódsz az ünnep miatt, tudd, hogy te is visszaszerezheted annak valódi értelmét! Azt, ami SZÁMODRA a valódi értelme. Hiszen ez a te ünneped, ugye?

Related posts