A víz lassan kezd forrni a gáztűzhelyen, és ennek több oka is lehet. Az alacsony hőmérséklet vagy akár a tűzhely beállítása is befolyásolja a felforrás sebességét. Érdemes figyelni a láng méretére, hiszen a megfelelő hőfok elérése érdekében a tűzhely erős


Ha a láng színe vöröses vagy narancssárgás, akkor a hatásfok és a hőleadás általában csökken.

Időről időre felmerül a gyanú, hogy a szolgáltatók valamilyen módon manipulálnak a gáz minőségével, esetleg hígítják azt, ezzel csökkentve a fűtőértékét. Ezek a kétségek gyakran egybeesnek a téli hónapokkal, amikor a hőmérséklet huzamosabb időre fagypont alá süllyed. Ilyenkor a fogyasztók tapasztalataik alapján úgy érzik, hogy hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy például egy edényben felforrjon a víz, ami különféle tévhitek kialakulásához vezet. Sokan azt feltételezik, hogy a szolgáltató manipulálja a gáz összetételét, esetleg levegőt kever hozzá, vagy alacsonyabb fűtőértékű gázt kínál ugyanazon az áron. Az igazság azonban sokkal egyszerűbb, ahogyan azt a Pénzcentrum is megjegyezte.

A földgáz hígítása rendkívül bonyolult és költséges folyamat lenne, amelyet nem lehetne észrevétlenül végrehajtani, ráadásul anyagi szempontból sem lenne kifizetődő.

Az a tévhit, hogy a víz a gáztűzhelyen mostanában lassabban forr fel, vagy hogy a láng színe megváltozik a szolgáltatók manipulációja miatt, széles körben elterjedt. Sokan úgy vélik, hogy a szolgáltatók "hígítják" a vezetékes földgázt levegővel vagy más gázokkal, amiért az nem működik olyan hatékonyan. Azonban szakértők hangsúlyozzák, hogy ez a gyakorlat nemcsak fizikailag lehetetlen, hanem gazdaságilag is indokolatlan.

A földgáz jellemzően kék lánggal ég, ami azt jelenti, hogy égése során nem keletkezik füst, korom vagy egyéb káros anyagok. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gáz tökéletes égéséhez oxigénre van szükség, amely a levegőből származik. Ha a gázégő optimálisan van beállítva és a levegőben elegendő oxigén található, a láng színe normál esetben tiszta kék. Ha azonban a láng eltérő színűvé válik, első lépésként a gázégő beállításait érdemes ellenőrizni, nem pedig a gáz minőségét megkérdőjelezni.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a láng színe túlságosan világoskék - nem csupán egy részén, hanem teljes egészében -, vagy éppen hogy színtelen, az arra utal, hogy a szükségesnél több levegő jut a rendszerbe. Ezzel szemben, ha a láng vöröses vagy narancssárgás árnyalatot ölt, az azt jelzi, hogy nem áll rendelkezésre elegendő oxigén a gáz hatékony elégetéséhez.

Ez lehet az oka annak, hogy a víz később kezd el forrni, mivel eltérő lángszín esetén csökken a hatékonyság és a hőleadás mértéke. Ha pedig rendszeresen szembesülünk ezzel a helyzettel, célszerű szakemberrel átvizsgáltatni a berendezést.

A konyha világában a háziasszonyokat folyamatosan várják a kisebb-nagyobb meglepetések. Senki sem mentes a főzés közben előforduló baklövésektől, ám szerencsére léteznek egyszerű trükkök, amelyek segítségével könnyedén megmenthetjük az elkészített ételeinket.

Related posts