Szereted a banánt? Érdemes tudnod, milyen érdekes felfedezések születtek ezzel a gyümölccsel kapcsolatban - Agrárszektor.


Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy néhány évtizeden belül a globális banántermelés központját jelentő területek 60%-a eltűnhet. A banán sok gazda számára nem csupán egy gyümölcs, hanem az egyetlen megélhetési forrást jelenti. Ez a trópusi gyümölcs a világ több száz millió emberének napi kalóriabevitelének akár egyharmadát is biztosíthatja. Szakértők hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás mellett a gazdák a nyomott termelői árakkal is kénytelenek megküzdeni, és hogy a problémák megoldásához elengedhetetlen a nagy országok közötti együttműködés.

A világ banántermelését komoly veszély fenyegeti a megváltozott klíma miatt, figyelmeztet egy új kutatás. Ez pedig még annál is nagyobb fenyegetés, mint azt elsőre gondolnánk. Ha a banán eltűnik, az nemcsak az európai szupermarketek zöldség-gyümölcs szelekciójában lesz érzékelhető. A banán ugyanis a trópusokon sok gazdának a fő bevételi forrása és többmillió ember élelmezésében játszik központi szerepet.

A kutatást a brit Christian Aid nevű keresztény segélyszervezet végezte, amely a latin-amerikai és karibi térség extrém éghajlati körülményeinek mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatását vizsgálta. Különös figyelmet fordítottak arra, hogy a térségben élő emberek, akiknek megélhetése szorosan összefonódik a banántermesztéssel, hogyan érintettek a változó klimatikus viszonyok által. Ez a régió a világ banánexportjának közel 80 százalékát biztosítja, így a kutatás eredményei széleskörű következményekkel bírhatnak.

Magyarországon a banánt leginkább desszertek, tízóraik vagy gyors falatok formájában fogyasztjuk. Azonban világszerte rengeteg ember számára ez a gyümölcs nem csupán ínycsiklandó csemege, hanem alapvető táplálékforrás is. Több mint 400 millió ember naponta a kalóriabevitelének 15-27 százalékát a banánból nyeri. A klímaváltozás következményei azonban aggasztóak, hiszen a latin-amerikai és karibi térségben a banán termesztésére legalkalmasabb területek 60 százaléka eltűnhet 2080-ra a fokozódó hőmérséklet és a szélsőséges időjárási jelenségek következtében – figyelmeztet a tanulmány.

A globális felmelegedés többféleképpen is befolyásolja a banántermelést, komoly kihívások elé állítva a gazdákat. Az aszályok például drámai károkat okozhatnak, mivel a banánfák a meleg éghajlatot kedvelik, 15-35 Celsius-fok között érzik magukat a legjobban, viszont rendkívül érzékenyek a vízhiányra. Emellett a szélsőséges időjárási események, mint például viharok, tovább rontják a helyzetet, mivel súlyosan károsítják a növények leveleit, ezáltal megnehezítve a fotoszintézis folyamatát. A problémát fokozza a Panama betegség, egy gombás fertőzés, amelyet a Fusarium gomba okoz, és amely képes teljesen tönkretenni a banánültetvényeket. A helyi gazdák kilátásait sötét árnyék vetíti a jövőre. Aurelia Pop Xo, egy guatemalai banántermesztő, aki a kutatók jelentésében is megszólalt, úgy véli, hogy a globális felmelegedés miatt szinte lehetetlenné válik számukra a megélhetés.

A klímaváltozás sajnos súlyosan érinti a növényeinket. Az üzleti tevékenységünk szinte teljesen leállt, és már semmilyen terméket nem tudunk értékesíteni. Az ültetvényem lassan, de biztosan tönkremegy. Ez a valóság, amit most átélünk: halál és pusztulás. Korábban már figyelmeztettek minket arra, hogy a környezeti változásokra fel kell készülnünk, de a helyzet sokkal drámaibbá vált, mint amit előre sejthettünk. A probléma gyökere abban rejlik, hogy nem bánunk kellőképpen az anyaföldünkkel és az ökoszisztémával. Mély aggodalom tölti el a szívemet a gyermekeink és unokáink jövője miatt. Az a kérdés foglalkoztat, hogy mennyire fog tovább romlani a helyzet, és vajon végleg elveszítjük-e az ültetvényünket – ez óriási csapás lenne számunkra.

Holly Woodward-Davey, a Banana Link szervezet projektvezetője, amely a fenntartható, igazságos és méltányos banán- és ananásztermesztésért küzd, hangsúlyozza, hogy csak átfogó reformok révén lehet előrelépni. A folyamatosan emelkedő hőmérséklet nem csupán a termések mennyiségére gyakorol káros hatást, hanem a munkavállalók életkörülményei is egyre elviselhetetlenebbé válnak.

A hőstressz következtében a banán rendkívül érzékennyé válik a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Ha nem lépünk fel sürgősen és nem eszközlünk rendszerszintű változtatásokat, akkor tanúi lehetünk annak, hogy a Cavendish banánokat elpusztítja a Fusarium gombafertőzés, amely hatalmas ültetvényeket és gazdaságokat képes tönkretenni. Ez a betegség már most is jelen van az európai piac kulcsszereplő országainak, például Kolumbiának és Perunak a területén.

- mondta a szakértő.

A Christian Aid arra hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy a nemzetközileg klímaváltozás hatásainak kezelésére elérhető forrásokból a térség termesztői (akik csak elszenvedői a globális felmelegedés káros hatásainak) irányított támogatást kapjanak. A szervezet azt is kiemelte, hogy a gazdagabb, és magasabb széndioxid-kibocsátással rendelkező országok kell lépjenek, csökkentve a kibocsátásukat. Erre a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény tud keretet biztosítani, mivel a résztvevő országok idén nyújtják be az új klímavédelmi akcióterveiket, amikben a kibocsátási céljaikat is frissítik.

Azonban a banántermesztők helyzetét a gazdasági körülmények is nehezebbé teszik, hívta fel a figyelmet a Fairtrade Alapítvány fenntartható beszerzésekért felelős senior vezetője, Anna Pierides. A banán népszerűsége és a termesztők rossz anyagi helyzete között nagy az egyenlőtlenség, hiszen a termelőktől nyomott áron vásárolják fel a terményt.

Az Egyesült Királyságban a banánfogyasztás kiemelkedő, hiszen az ország az egyik legnagyobb egy főre jutó fogyasztó Európában. Ugyanakkor a szupermarketek versenyképes árpolitikája folyamatosan csökkenti a gyümölcs értékét, ami komoly problémát jelent. A klímaváltozás és a növekvő előállítási költségek fényében sürgető szükség van arra, hogy felelősségteljesen lépjünk fel, és megakadályozzuk, hogy a banántermelők szenvedjenek a kedvező árak következményeitől. Cselekednünk kell, hogy tisztességes körülményeket biztosítsunk számukra, és támogassuk a fenntartható mezőgazdaságot.

Anna Pierides hangsúlyozta, hogy méltányos árak hiányában a gazdálkodók egyszerűen nem lesznek képesek fenntartani anyagi stabilitásukat.

A Magyarországra érkező banánok zöme Costa Ricából és Ecuadorból érkezik. Tavaly a nagykereskedelmi árak 0,89 és 1,1 euró között mozogtak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hosszú távú adatai alapján a magyarországi banánfogyasztás átlagosan évi 4,3 kilogramm fejenként alakul, ami elmarad a globális átlagtól - melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 11,7 kg-ra becsül. Érdemes megjegyezni, hogy a banán rendkívül tápláló és sokféleképpen felhasználható gyümölcs, különösen edzés előtt ideális választás, mivel gyors energiát biztosít a szervezet számára.

A magyarok egyébként nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Az OECD kétévente megjelenő, Health at Glance egészségügyi felmérésének legutóbbi, tavalyi kiadása alapján Magyarország a napi zöldségfogyasztásban legutolsó. A fiatalok körében például, EU átlagban, a 15 évesek 56 százaléka nem eszik naponta zöldséget és gyümölcsöt, de Magyarországon 65 százalék az arány. A teljes lakosságban hátulról az ötödik helyen van gyümölcsfogyasztásban Magyarország az EU országok közül, pedig a rendszeres zöldség- és gyümölcs fogyasztása az egészséges élethez elengedhetetlen lenne.

Related posts