Ha valaki sajtot fogyaszt lefekvés előtt, megnő a valószínűsége, hogy rémálmok gyötrik majd. A kutatók érdekes összefüggésre bukkantak, amely ezt a jelenséget magyarázza.
Micsoda különleges tehetség! Krausz Gábor és Tóth Gabi kislánya lenyűgözően táncol Mikes Anna táborában édesapjával – nézd meg ezt a csodás videót!
Az esti étkezések hatással lehetnek álmainkra, és ezt a tudomány is alátámasztja. Egy új kutatás, amely több mint ezer egyetemi hallgató alvási és táplálkozási szokásait elemezte, aggasztó összefüggést tárt fel a laktózintolerancia és a gyakori rémálmok között. A tanulmány rámutatott, hogy az emésztési problémák – mint például puffadás, hasi fájdalom vagy gázképződés – nemcsak az alvás minőségét rontják, hanem zavaró és nyugtalanító álmokat is generálhatnak.
A kutatást vezető dr. Tore Nielsen, az Université de Montréal munkatársa szerint azok, akik ételintoleranciával vagy ételallergiával küzdenek, gyakrabban szenvednek rémálmoktól, és gyakrabban ébrednek fel az éjszaka közepén. A megkérdezettek egyharmada arról számolt be, hogy rendszeresen jelentkeznek náluk a rossz álmok, de az arány különösen a nők körében volt magas: náluk kétszer gyakoribb volt az ételérzékenység is.
Bár a legtöbben az édességeket és a fűszeres ételeket okolták rossz alvásukért, sokan megemlítették a tejtermékeket - főként a sajtot -, mint lehetséges rémálomforrást. A résztvevők kis hányada ugyan, de határozottan úgy érezte, hogy a hatásukra álmaik nyugtalanabbak, bizarrabbak lettek.
A kutatók hangsúlyozzák: bár az eredmények ígéretesek, a tejtermékek és a rémálmok közötti pontos kapcsolatot még nem ismerjük teljesen. Nielsen szerint további vizsgálatok szükségesek, különböző korosztályokon és táplálkozási szokásokkal rendelkező csoportokon, ugyanakkor már most is érdemes odafigyelni. Ha gyakran szenvedünk rémálmoktól, lehet, hogy nem csak a stressz a ludas, hanem az este elfogyasztott sajtos szendvics is.