Megérkeztek az egymilliós bérek az idei nyári időszakra!

Bár a szezon még csak most indul, a Balaton környékén máris elszálltak a bérek, ahogy a Sonline cikkéből kiderül. Egyre gyakoribbá válik, hogy a Balatonra néző szállás, milliós jövedelem és teljes ellátás iránti igény fogalmazódik meg a szezonális munkát kereső szakácsok és pincérek részéről.
Hamarosan megnyitja kapuit Alsóörsön a Balaton partján Rácz Jenő, a híres séf által vezetett étterem. A közelmúltban az Instagramon egy 24 órás sztoriban osztotta meg a séf egy érdekes eseményt: egy szakács-jelölt megkeresése során rendkívül magas havi bérigényt fogalmazott meg. A séf megdöbbenésének adott hangot, hiszen az említett összeg nem más volt, mint egymillió forint - olvasható a Sonline cikkében.
A munkavállalók igényei drámaian átalakultak az utóbbi időszakban. Most már egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a dolgozók maguk határozzák meg, mikor és mennyi időt töltenek a munkában, valamint azt is, hogy milyen bérért vállalják el a feladatokat – osztotta meg véleményét Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa.
Nehezíti a helyzetet, hogy a szezonális álláshelyeket egyre nehezebb feltölteni, hiszen az osztrák síparadicsomokból nyáron hazatérő munkavállalókkal lehetett eddig számolni.
Ez azonban átalakult: manapság a külső munkaadók is próbálnak meghosszabbítani a szezont, és nyárra is különféle programokat kínálni. Ennek eredményeként kevesebb munkavállaló tér vissza, hogy a Balaton partján dolgozzon a nyári hónapokban – tette hozzá.
Teljesen elképesztő, hová jutottunk már! Olyan igények merülnek fel, hogy az ember csak kapkodja a fejét: óránként három cigiszünet, masszőr a munkahelyen, meg persze folyamatos frissítések – mintha ez lenne a munkahelyi normál!
- vélekedett Németh Tamás balatoni mesterszakács, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje.
A frissen végzett fiatalok motiválatlanok és nem ritka ma már az egymillió forintos szakácsbér a szezonban, mert a jókat megfizetik. (...) Én azt mondom, hogy az keressen ennyit, aki tényleg ért is a szakmához, de aki nem tud egy hagymát felszelni, vagy bélszínt sütni, megtervezni a napját, irányítani egy konyhát, az ne akarjon sztárgázsit, szögezte le a balatoni séf.