Most kezdődik az eper szezon, és megmutatjuk, hol találhatod a legjobb árakat!


Bár egyelőre még jobbára görögországi vagy fóliás eper kapható, hamarosan megjelennek a szabadföldi termesztésűek is. Az eper az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, rengeteg finomság készíthető belőle.

A fóliasátraknak köszönhetően már április végén is lehet találkozni szépen megérett eperrel a különböző piacokon, illetve utcai árusoknál, ám azzal nem árt tisztában lenni, hogy ezek általában nem azok a gyümölcsök, amelyek magyar termőföldből származnak. Márpedig a magyar epernek nincs párja! Zamatos, édes ízével ellentétben áll az eperszezon elején kapható és elsősorban spanyol, olasz vagy görög származású, sokkal vizesebb és kevésbé ízes eperrel. Szóval érdemes hazait választani, az árakat is mutatjuk!

Ott, ahol már kapható, jelenleg 1500 és 2000 forint közötti áron kínálják a gyümölcs kilóját, de Nógrádban van, ahol eléri a 4000 forintot is 1 kg eper ára! A szakemberek szerint - csakúgy, mint tavaly - az eperszezon elejére, amikor már a jó minőségű magyar eper is megjelenik a piacon, ez akár még drágább is lehet. Tavaly a szezon elején 5000-6000 forint/kg volt az ár, ami a szezon közepére 1000-1500 forintra mérséklődött. A délmagyar.hu által megkérdezett termelő idén is hasonló ármozgásra számít. Ocskó Péter a portálnak nyilatkozva így fogalmazott:

A KEMMA beszámolója szerint Tatabányán az utcákon 1500 forintért árulják az eper kilóját. Ez az ár még baráti, de például Kecskeméten az eper ára már most is 3990 forint. Az áruházakban egyelőre fél kiló eperért kérnek 1500 forintot. A SONLINE is találkozott eperrel a legutóbbi, szokásos piaci körképük alkalmával, ám ők is 4 ezer forintért látták az érett, görög származású epret!

Related posts