Az UEFA reagált a kérdésre! Végre fény derült a titokra, ami Alvarez tizenegyese körüli rejtélyt övezte.


Az Atlético Madrid a mérkőzés első pillanatában szerzett gólja révén egyenlítette ki a Real Madrid ellen vívott Bajnokok Ligája összecsapást, de végül a büntetőpárbajban alulmaradt. A találkozó után sokan vitatkoztak arról, hogy vajon Szymon Marciniak játékvezető helyesen érvénytelenítette-e Julián Alvarez büntetőjét.

Szerda éjjel a Real Madrid egy vitatható ítélet után ejtette ki az Atlético Madridot a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben: a VAR és Szymon Marciniak lengyel játékvezető érvénytelenítette Julián Alvarez tizenegyespárbajban lőtt találatát.

A visszajátszások alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy Alvarez valóban a támaszkodó lábával csúszott-e meg, és hogy ezt a mozdulatot a jobb vagy bal lábával hajtotta végre.

A 2022-2023-as szezon óta az UEFA a játékélményt még izgalmasabbá tette az Adidas által készített okoslabdák bevezetésével, amelyek a Connected Ball Technology (CBT) innovatív érzékelőivel vannak felszerelve. Ezek a labdák képesek észlelni a dupla érintéseket, még akkor is, ha az szabad szemmel nem látható. Az Index cikke összegyűjtötte a témával kapcsolatos nyilatkozatokat, bemutatva e technológia újdonságait és előnyeit a modern futballban.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Diego Simeone, az Atlético argentin edzője, Alvarez honfitársa azt mondta, hogy senki sem láthatta a dupla érintést.

Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa a TV Movistar Plus-nak nyilatkozva a meccs után elárulta, hogy észlelte, Alvarez kétszer is hozzáért a labdához, és ezt az incidenset jelezte a játékvezetőnek. "Az UEFA videószobájában világosan látták a szituációt, és ennek megfelelően hozták meg a döntést" - emelte ki a belga hálóőr. Courtois véleménye szerint az Atlético kudarcának kulcsa abban rejlett, hogy noha az első percben megszerezték a vezetést egy gyönyörű góllal, nem fektettek elég energiát a második gól megszerzésébe.

Közben a Goal.com jelentése szerint a szenzoros labdák kizárólag az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon kerülnek alkalmazásra, míg a Bajnokok Ligájában nem találkozhatunk velük. A félautomata lesrendszer 30 stadionban működő kamerákat használ, amelyek elvileg segíthetik Alvarez mozgásának nyomon követését. Ugyanakkor Miguel Delaney, az Independent sportújságírója a közösségi médiában arról számolt be, hogy az UEFA tájékoztatása szerint a döntést, miszerint dupla labdaérintés történt, kizárólag a VAR (video assistant referee), vagyis a visszajátszások segítségével hozták meg, s nem támaszkodtak szenzorokra vagy egyéb technológiákra.

Related posts